Supra Forums banner

1 - 6 of 6 Posts

·
Registered
Joined
·
150 Posts
Discussion Starter #1
After trying many different things such as checking vac lines, isc, etc. to see if any would affect my rough idle problems, i tried unplugging the tps because i hear that it can sometimes cause rough idle. My observations prior to unplugging to tps were: vac at 16-17, fairly smooth idle at around 650 but sometimes lowers to 450-550 (and vac lower at about anywhere from 10-16, with any combination of being steady or surging with rpms) where the idle surges for a long bit until it manages to bring itself back up to about 650. Observations after unplugging tps: vac of 18-19, a bit higher idle at around 700-800 but never lowered below 650 (seemed to be running better... weird?), still a slight surging could be heard but im not too worried about it (very faint). So what is up with that? is that a common symptom of a dead tps? With the tps plugged in, if idling and i do a quick rev up to anywhere from 2500-3500 rpm, the rpms will then drop to the stage of 450-550 rpm surging, but if in this state and i slowly bring the rpm up to 1000, the surging stops and the idle returns back to around 650. This sequence of events does not carry over to when the tps is unplugged because, like i said, the rpms do not do the low idle surge. After driving with the tps plugged in i noticed that when i stopped to idle the rpm was higher around the 900-1000 range. I tried testing the tps with an ohm meter like in the tsrm but i was getting no results so i may throw that out because of the cheap meter. Any ideas guys?
 

·
Registered
Joined
·
596 Posts
get a good meter and test it. i know when my went out it wasnt getting any resistance when i tested the tps
 

·
Registered
Joined
·
150 Posts
Discussion Starter #3
a_zepeda9236 said:
get a good meter and test it. i know when my went out it wasnt getting any resistance when i tested the tps
when yours (tps) went out what symptoms were you having?
 

·
Registered
Joined
·
18 Posts
also check your idle control it's probably clogged up try cleaning it and put it back in if cleaning doesnt saves it get a new one. it happen to me once when start the car it idles at 1500 took me a whole day to find out it was just the idle control.
 

·
Registered
Joined
·
150 Posts
Discussion Starter #6
ok but my problem is it idles really low.. like 450-550 low, and sometimes its fine at 650. maybe the tps isnt my problem...? anyone ever had the exact problem im having? or have any other ideas? i took my isc off and it seemed pretty clean.
 
1 - 6 of 6 Posts
Top